Cabaretier Ronald Goedemondt over Italie

Ronald Goedemondt © Bob Bronshoff

© Foto Bob Bronshoff

Italiaanse cabaretiers maken hele andere grappen en programma’s dan Nederlandse cabaretiers. De verschillen zijn enorm. Italianen vinden Nederlanders vaak te grof gebekt; Nederlanders vinden Italiaanse grappen erg flauw. Over smaak valt echter niet te twisten. Het is bovendien ook lastig om precies de juiste snaar te raken zodat het geen flauwe pizza-pasta-humor wordt; Italianen non possono proprio a madarlo giù, hebben daar een godsgruwelijke hekel aan. Ronald Goedemondt is dat in elk geval goed gelukt. Hij vergroot herkenbare situaties levensgroot uit wat hilarisch cabaret oplevert.

De in Tegelen geboren cabaretier Ronald Goedemondt heeft een Siciliaanse moeder. Het levert hilarische fragmenten op, herkenbaar voor Nederlanders die vaker naar Italie gaan. En de scènes zijn zelfs grappig voor Italianen – als ze tenminste een beetje autoironia, zelfspot hebben. Op de redactie was het in elk geval ridere a squarciagola, schaterlachen, bij het zien van de tenenkrommende scènes.

Cabaretier Ronald Goedemondt maakte deel uit van Comedytrain en won vier jaar nadat hij begon met stand-up comedy het cabaretfestival Cameretten (2003). Goedemondt tourt met zijn theaterprogramma’s door Nederland, maar je herkent hem ongetwijfeld ook uit de hilarische tv-serie Sluipschutters. Kijk en geniet mee van twee van onze favoriete Italie-gerelateerde fragmenten:

Ronald Goedemondt over zijn eerste bezoek aan zijn Italiaanse familie

Ronald Goedemondt over het Italiaanse verkeer