Starbucks geopend in Milaan

Einde voor cappuccino en brioche door Starbucks? © Claudia Zanin

Italians do it better! Of toch niet?

Op donderdagmiddag 6 september opent het eerste Starbucks filiaal van Italie in Milano [Milaan]. Dat de komst van deze Amerikaanse speler in het land dat beroemd is om zijn espresso en cappuccino, maar ook om de gitzwarte caffè uit het moka, koffiepotje,  stof doet opwaaien, zal je niet verbazen.

Starbucks pakt het gelijk groot aan. Op Piazza Cordusio 3 opent Europa’s grootste vestiging. Het filiaal zal maar liefst 2400 m2 groot zijn en deze Starbucks wordt daarmee de vijfde in de wereld. De koffieketen bevindt zich op loopafstand van Piazza Duomo, het Castello Sforzesco en de Corso Vittorio Emanuele.

Vijf nieuwe types Italiaanse koffie

Het is niet alleen Amerika wat de klok slaat in deze megastore in Milaan. Princi, een bekende Milanese bakker, is gestrikt om zijn broodjes ook bij Starbucks verkopen. Verder introduceert Starbucks vijf nuove tipologie di caffè, nieuwe ‘made-in-italy’-koffies, om tegemoet te komen aan de gusto, smaak, van de Italianen.

De catena stelle&strisce,stars&stripes keten, kleedde al eerder de de tuinen aan van de Piazza Duomo met o.a. palmen en bananenbomen. En de eerste Starbucks is nog niet open in Milano of er is al sprake van een op handen zijnde secondo locale, tweede vestiging, in Corso Garibaldi. En ook in Torino [Turijn] wordt naarstig gezocht naar geschikte locali, panden.

Non hanno badato a spese, er wordt niet op de kosten gekeken. Logisch ook, zo nella tana del lupo, in het hol van de leeuw. Fare la bella figura is belangrijk in Italie. Ze gooien het dan ook op het brengen van een premium experience, aldus Starbucks. En nu is het afwachten of het niet als een grote gaffe, aanfluiting, wordt ervaren.

Gambero Rosso werd voor het karretje gespannen om een preview te plaatsen. Furbo! Slim!

Eerder dit jaar verscheen er een 40 minuten durende documentaire, gemaakt door Italianen, die de komst eigenlijk wel een wakeupcall vinden voor Italie.

Quanto costa? Wat kost het?

Waar je in een Italiaans barretje voor een espresso aan de bar gemiddeld zo’n € 1,20 kwijt bent, hanteert Starbucks heel andere tarieven. Toeristen zat in Milano, dus die willen het ongetwijfeld betalen. Jaren geleden opende de eerste Mac Donalds in Roma. Daarvan werd gedacht dat het een kort leven zou zijn beschoren, maar Mac Donalds is er ook nog steeds.

De meningen lopen uiteen…

De meningen over de opening van Starbucks in Italie lopen uiteen, maar zijn niet wars van een stevig potje campanilismo, chauvinisme. Zo is duidelijk te zien op de Italiaanse facebookpagina van Starbucks: