Vliegveld Pisa gesloten ivm bosbranden

bosbranden pisa 24 september 2018Maandagavond 24 september ontstond een grote bosbrand bij Monti Pisani. De fiamme, vlammen, wakkerden aan en het vuur is woensdagmiddag 26 september nog niet onder controle.

Er werd even gevreesd dat de rogo, vuurzee, de Certosa di Calci, ook wel bekend als Certosa di Pisa, zou verwoesten, maar gelukkig blies de harde wind de vlammen in een andere richting. Het voormalig karthuizerklooster uit 1336 in Valgraziosa,  na de toren van Pisa een van de bekendste trekpleisters voor toeristen, blijft daarmee behouden.

Dat is niet het geval bij een aantal huizen; deze werden verwoest door deze incendio, bosbrand. Circa 500 inwoners werden sfollati, geëvacueerd. Vanavond (woensdag 26 september) mag een deel van de inwoners terugkeren naar het eigen huis. De inwoners zijn wel pieni di angoscia, vol vrees. Ze noemden het een inferno, hel.

Gelukkig lijken er vooralsnog geen gewonden gevallen. De vigili del fuoco, brandweer, en de protezione civile, bescherming burgerbevolking, proberen met alle macht het vuur te doven. Inmiddels zijn 1000 ettari, hectaren, in rood opgegaan. De weersvooruitzichten zijn dat de wind gaat draaien hetgeen een gunstige invloed heeft op de incendi, branden.

Vliegveld Pisa gesloten

het vliegveld van Pisa is gesloten en wordt waarschijnlijk woensdagavond half 8 weer geopend. Dit om geheel ter beschikking te staan van de mezzi antincendio, blusvoertuigen, die druk bezig zijn met het spegnimento, doven, van de brandhaarden. Toeristen die met het vliegtuig van en naar Pisa vliegen, wordt geadviseerd contact op te nemen met de compagnia aerea, vliegtuigmaatschappij, waarmee ze vliegen.

De bosbrand van minuut tot minuut

In San Casciano di Cascina draaide toevallig een webcam van Rete Meteo Amatori. Met een foto per minuut zie je hoe de bosbrand om zich heen grijpt en wat voor devastazione, verwoesting, het vuur aanricht. Impressionante, indrukwekkend!